Gaat mijn haar sneller groeien na het scheren en komt er méér haar terug?

Gaat mijn haar sneller groeien na het scheren en komt er méér haar terug?

Nee, maak je geen zorgen. Het is een fabeltje dat je haartjes sneller en in grotere hoeveelheden terug groeien na het scheren, epileren of harsen. Maar hoe komt het dat zoveel mensen hier tóch van overtuigd zijn?

Veel mensen krijgen op een bepaald moment donkere haartjes op plekken waar ze die voorheen niet hadden. Dit wordt vaak automatisch – en ten onrechte – gelinkt aan het scheren. De dikte en kleur van jouw haartjes worden namelijk van binnenuit bepaald door je genen en hormonen. Wanneer vrouwen ouder worden, krijgen ze vaak ineens wat stuggere haartjes in het gezicht. Dit is puur hormonaal en heeft niks te maken met scheren of epileren.

Wat wel zo kan zijn, is dat de haartjes na het scheren stugger aanvoelen dan voorheen. Dat komt doordat je ze precies door het midden ‘afkapt’ met je scheermesje, waardoor er stoppels ontstaan. Bij harsen en epileren is dit niet het geval, omdat je de haartjes vanaf de wortel verwijdert.

Daarnaast kan veel harsen en epileren zorgen voor een verminderde haargroei. Superhandig, wanneer je dezelfde wensen houdt voor het model van bijvoorbeeld je bikinilijn of wenkbrauwen. Iets minder handig voor voormalig fans van de ultradunne 90’s wenkbrauw, die nu toch iets zijn bijgedraaid… Maar hey, daarvoor biedt permanente make-up dan weer een uitkomst.